Ιστορικό




Η Επτανησιακή Οδοντιατρική Εταιρία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των τεσσάρων επτανησιακών οδοντιατρικών Συλλόγων. Στις φωτογραφίες απεικονίζονται οι πρόεδροι κ.κ. Μιχάλης Βαλμάς, Γιώργος Γεωργάκης, Σπύρος Κομποθέκρας-Κότσορος και Φάνης Κοτσώνης, σε στιγμιότυπα από την έναρξη της 9ης Ετήσιας Συνόδου (Ζάκυνθος 2006). Απεικονίζεται επίσης η καθηγήτρια Προληπτικής Οδοντιατρικής κα Θεσσαλία Αθανασούλη.


Το ιστορικό ίδρυσης της Επτανησιακής Οδοντιατρικής Εταιρίας, όπως καταγράφηκε σε άρθρο του εμπνευστή της, Θεοφάνη Κοτσώνη του Ζακυνθίου:



  Είχα την τύχη να συμμετέχω σαν μέλος στο Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου από την ίδρυσή του το 1989. Ο μικρός αριθμός των μελών του, μόλις 13 άτομα τότε, η απειρία μας σαν μέλη νεοσύστατου συλλόγου, η έλλειψη οικονομικών πόρων και κάθε υποδομής, μας περιόριζαν τη δυνατότητα για σημαντικές δραστηριότητες.

   Το 1996 και μετά από συνεχή παρουσία σε όλα τα μέχρι τότε Δ.Σ. είχα την τιμή να εκλεγώ για δεύτερη φορά στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. στον Ο.Σ.Ζ. Στην πρώτη μετά τη συγκρότηση σε σώμα συνεδρίαση, 27/6/96, με αντιπρόεδρο Κορφιάτη Διονύσιο, γραμματέα Μαρουδά Αναστασία, ταμία Κολιό Βασίλη και μέλος Παλλαδινού Αγγελική, μεταξύ άλλων έθεσα και την πρόταση για την ίδρυση μιας οδοντιατρικής εταιρείας σε επτανησιακό επίπεδο.

   Σε αυτήν την πρόταση οδηγήθηκα από δύο παραμέτρους:

   Η πρώτη είχε να κάνει με την αδυναμία του Συλλόγου να οργανώσει σημαντικές για το νησί μας δραστηριότητες, ήμασταν μόλις 17 μέλη. Και ο δεύτερος λόγος ήταν ότι σαν Ζακυνθινός ένιωθα ταυτόχρονα και Επτανήσιος. Οι πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί των Ιόνιων Νησιών ήταν ο παράγοντας που με οδήγησε να επιμείνω στην πρότασή μου ότι η εταιρεία θα πρέπει να έχει επτανησιακή διάσταση και όχι πελοποννησιακή συν τη Ζάκυνθο, όπως συνάδελφοι του Δ.Σ. αντιπρότειναν, επικαλούμενοι εύλογα τη δυσκολία συγκοινωνίας μεταξύ των νησιών μας.

   Τελικά η πρότασή μου έγινε δεκτή και ανέλαβα να την μεταφέρω στους υπόλοιπους τρεις Συλλόγους.

   Μέχρι τότε δεν είχε υπάρξει καμία ούτε καν προσωπική επαφή με τους προέδρους και τα μέλη Δ.Σ. των άλλων Νησιών.

   Έγινε αναζήτηση των προέδρων μέσα από την Ομοσπονδία. Τότε ήταν πρόεδρος στην Κέρκυρα ο Νίκος Παπαδάτος, στη Λευκάδα ο Γιώργος Γεωργάκης και στην Κεφαλονιά ο Σπύρος Κομποθέκρας και είχα τηλεφωνική προσωπική επαφή με τον καθένα χωριστά, όπου τον ενημέρωσα για την πρόταση της ίδρυσης επτανησιακής οδοντιατρικής εταιρείας, αρχικά τηλεφωνικά και αμέσως μετά εγγράφως.

   Η αντίδραση και των τριών ήταν θετική αρχικά, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε προβληματισμός, για τη μορφή που θα έπαιρνε και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπήρχαν. Η ανάγκη μιας συνάντησης ήταν επιβεβλημένη για να τους αναλύσω διεξοδικά το πώς έβλεπα την εταιρεία και να ανταλλάξουμε προβληματισμούς και απόψεις. Εδώ φάνηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή η δυσκολία επαφής λόγω έλλειψης συγκοινωνίας. Δεν υπήρχε τότε αεροπορική σύνδεση ούτε γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ούτε η υποθαλάσσια σύνδεση Ακτίου-Πρέβεζας. Η πρότασή μου να συναντηθούμε στη Ζάκυνθο ή στην Πάτρα απέτυχε.

   Η επόμενη ευκαιρία που δόθηκε ήταν διημερίδα στην Κέρκυρα, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κερκύρας, που δεν έπρεπε να χαθεί με τίποτα. Η ημερομηνία της εκδήλωσης ήταν απαγορευτική για τον πρόεδρο της Κεφαλονιάς διότι βάπτιζε το παιδί του αντιπροέδρου του Συλλόγου του, Βίκτωρα Ρουχωτά, και για μένα, γιατί συνέπιπτε με την ονομαστική εορτή της συζύγου μου.

   Για μένα ήταν μονόδρομος. Πίστευα στην πρόταση που είχα καταθέσει και θα έπρεπε πάση θυσία να την υποστηρίξω.

   Έτσι βρέθηκα στην Κέρκυρα Μάιο 1997, να καταθέσω την πρότασή μου και να γίνεται η πρώτη εκτός Ζακύνθου ανταλλαγή προβληματισμού για την ίδρυση της εταιρείας. Παρών στο καφέ του ξενοδοχείου CORFU PALACE, μαζί με το Δ.Σ. Οδοντιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας και με αρκετούς συναδέλφους του Συλλόγου αυτού με πρόεδρο το Νίκο Παπαδάτο, ήταν και ο Πρόεδρο της Λευκάδας Γιώργος Γεωργάκης. Παρών ήταν και ο αείμνηστος συνάδελφος από την Κέρκυρα Σπύρος Χρυσικόπουλος, ένθερμος υποστηρικτής από την πρώτη κιόλας στιγμή της πρότασης που κατέθεσα. Ομόφωνα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ίδρυση επτανησιακής οδοντιατρικής εταιρείας. Δεσμεύτηκα να επεξεργαστώ το καταστατικό και να το στείλω στους άλλους συλλόγους για τυχόν αλλαγές. Τους προσκάλεσα στη Ζάκυνθο 21 Μαΐου του επομένου έτους, μέρα εορτασμού της Ένωσης της Επτανήσου, για την ιστορική 1η Σύνοδο.

   Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του καταστατικού που ήδη είχα καταθέσει για ισότιμη-ισοδύναμη συμμετοχή των τεσσάρων Συλλόγων, εναλλασσόμενη προεδρία και σύνοδο, ένα μέλος επιπλέον στο Δ.Σ. για την Κέρκυρα και έδρα της Επτανησιακής στη Ζάκυνθο, μια κι εγώ σαν πρόεδρος Ζακύνθου είχα την έμπνευση. Η ιδρυτική Σύνοδος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακυνθίων, με τη συμμετοχή 15 μελών από Ζάκυνθο, 15 από Κέρκυρα και 15 από Κεφαλονιά, είχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Το μόνο αρνητικό η απουσία της Λευκάδας. Εγκρίθηκε ομόφωνα το καταστατικό παρουσία του δικηγόρου Πλέσσα Αναστασίου κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου, όπου έγινε η αναγνώριση με αύξοντα αριθμό 105/4.2.99 με την επωνυμία Επτανησιακή Οδοντιατρική Εταιρία.

Κοτσώνης Θεοφάνης, Πρόεδρος ΟΣΖ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου